6. den11. 4. - originál -
http://kingii.blogspot.com/2010/04/dia6 ... se-va.html

- kingii6_01.JPG -
Den jsem začal dobrým japonským čajem, v této prefektuře se prý připravuje nejlepší čaj v celém Japonsku.

- kingii6_02.JPG -
Tady máme jedny z největších jalovců v Taisho-en, mnoho z vás je jistě už někde vidělo.

- kingii6_03.JPG -
Tento krasavec stojí u vstupu do zahrady, je to opravdu špičkový kousek - jednotlivá patra jsou vystavěna s velkou elegancí, negativní prostory tvoří polovinu koruny a jsou stejně důležité jako samotné větve a jsou to právě tyto, které vytvářejí pohyb stromu a rytmus koruny. Máme přes sebou bezpochyby jeden z velkých bonsajových vzorů hodných následování.

- kingii6_04.JPG -
Proplétající se lišty mrtvého dřeva vysoké kvality.

- kingii6_05.JPG -
Tis patříci Aoyagi sanovi, původem yamadori z Hokaida. Všimněte si, jak pro lepší ohnutí vrcholku vzhůru využil techniky podelného vyfrézování dřeva.

- kingii6_06.JPG -
Choumi mi udělal taky jednu pracovní fotku, začínám vymýšlet zajímavé pózy, záda mi dávají zabrat...

- kingii6_07.JPG -
A ještě jedna s hotovým stromem, i když jsem úplně neutrefil pohledovku.

- kingii6_08.JPG -
Stále hledám nějaké vhodné pozadí pro focení, nechce se mi pořád otravovat Asanumu.

- kingii6_09.JPG -
Potom jsem se na doporučení Josého Acuňi a Juancalase vydal vyzkoušet kari a ramen (viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ramen) a musím jim dát za pravdu - bylo to výtečné!

- kingii6_10.JPG -
Krajka od nás z Galicie nezná hranic.

- kingii6_11.JPG -
Když jsem se vrátil z oběda, čekal na mě tento jalovec. Oyakata říkal "freestyle", jako kdyby jel stromek na snowboardu. Odstranil jsem jednu dlouhou zadní větev, vše zkompaktnil a roztvaroval, popravdě nebylo zas z čeho moc vybírat a tvar byl vcelku daný.

- kingii6_12.JPG -
Tady máme výsledek.

- kingii6_13.JPG -
Jaký je to fešák (a ten strom taky

)!

- kingii6_14.JPG -
Pak přišel Oyakata a nakázal mi rozšířit shari a zmrtvit celou přední žílu - to mě dost překvapilo, vysvětlil mi ale, že je tato žíla stejně odsouzena k postupnému odumření a pokud ji očistíme už teď, ušetříme si několik let vyzrávání mrtvého dřeva. Navíc u bunjinu nepotřebujeme, aby kmen příliš ztloustnul a se dvěma žilami je to jen otázka času, kdy se tak stane. No dobrá tedy...